Rakas 15-vuotias minä

Viime päivinä on ollut ihana seurata, miten suomalaiset ovat sankoin joukoin tarttuneet Maaret Kallion käynnistämään #olisinpatiennyt -haasteeseen. Joskus meiltä aikuisilta unohtuu se, miten olemme nuorina ajatelleet ja tunteneet. Kuitenkin teinivuosien tunnelmien muisteleminen voi auttaa meitä ymmärtämään paremmin paitsi nuoria myös itseämme. Otteessa innostuimme muistelemaan menneitä ihan porukalla.

Siispä, rakkaat 15-vuotiaat otteelaiset, #olisinpatiennyt...
 

...että riität juuri sellaisena kuin olet. Kenenkään ei tarvitse olla kaikessa hyvä. Opettele tuntemaan ylisuoriutuva ja alisuoriutuva puolesi. Vaali herkkyyttä ja hulluttele huolella! Sun kropassasi ei ole mitään vikaa ja voit hallita muutakin kuin syömistäsi. Tulet huomaamaan, että sussa enemmän sisukkuutta kuin tiedätkään.

...että voit vetää henkeä ja rauhoittua. "Elämä kantaa" kuulostaa kliseeltä, mutta se on suosittu sanonta syystä. Olemalla rehellinen itsellesi ja tekemällä itsellesi tärkeitä juttuja löydät oman paikkasi. Jos siinä kohdassa ei sun mentävää koloa vielä ole, muokkaat oman paikkasi. Sun haaveet tulee toteutumaan, joskus yllättävällä tavalla, joskus ihan outoon aikaan. Nauti siis hetkestä, älä liikaa stressaa tulevaa: tämä hetki on ainutlaatuinen.

...että sinulla on oikeus tehdä itse valintoja ja pitää niistä kiinni. Muiden ideoita kannattaa kuunnella, mutta muistaa, että ne ovat vain heidän mielipiteitään - ei totuus. Kaikki muuttuu ja on keskeneräistä. Siksi ei ole olemassa täydellisiä valintoja ja vaihtoehtoja. Älä tyydy keskinkertaiseen, vaan uskalla unelmoida. Usko siihen, että sinulla on mahtavat ja ihanat siivet, jotka kantavat läpi elämän. Mielesi tulee muuttumaan vielä monta kertaa ja se on ihan ok. Uusia mahdollisuuksia aloittaa, valita ja vaihtaa suuntaa tulee läpi elämän.

Otteen teinit

 

...että omat valinnat vaikuttavat elämään paljon enemmän kuin menneisyys. Menneisyytesi ei määritä tulevaisuuttasi. Pienet päätökset ja teot voi olla myöhemmin suuria. Jos epäonnistuminen pelottaa, muista että asiat voivat myös onnistua ihan älyttömän hyvin. Eli mieti mieluummin, miten onnistut kuin, miksi jokin on niin haastavaa.

...että kaikkeen ei tarvitse tai voi varautua. Uskalla olla myös epävarma ja tietämätön, mihin suuntaan haluat seuraavaksi mennä. Uudet asiat on uusia, koska niitä et ole kokenut aiemmin. Se ei tarkoita, ettei niistä voisi seurata jotain hyvää. Menemällä epämukavuusalueellesi kehityt väistämättä. Vain antamalla tuntemattomille asioille ja tekemisille mahdollisuuden voit oppia uutta itsestäsi ja saada uudenlaista perspektiiviä. 

...että aikuiset haluavat auttaa sinua toteuttamaan unelmasi. Puhu niistä ääneen, usein ja monille. Pyydä tsemppausta. Kukaan ei ole niin hieno, kuuluisa tai kiireinen, ettei hänen kanssaan voisi mennä hetkeksi juttelemaan. Kaikki ovat joskus olleet sun ikäisiä ja vähän eksyksissä.

 

Onnea matkaan! Sinulla on edessäsi mieletön seikkailu, joka auttaa sinua kasvamaan itseksesi: keskeneräiseksi ja juuri siksi niin kauniiksi.