Olenko tarpeeksi hyvä, riitänkö?

Meissä kaikissa on hyviä ja huonoja puolia. Usealla meistä arki on hyvin hektistä ja kiire painaa hartioilla 24/7 yhteiskunnassamme. Vaatimuksia, tehtäviä ja velvoitteita satelee suunnasta jos toisestakin.

Pomo huutaa, deadlinet paukkuu ja serkun syntymäpäiväjuhlillekin pitäisi ehtiä. Työkaverit valittaa töissä. Puhelin soi taukoamatta. Lapsille pitäisi ostaa uusia kesävaatteita. Opiskellakin pitäisi, että pysyy kiinni työelämässä ja saa kuormitettua työmuistin uusimmilla tutkimuksilla ja tiedoilla. Kaverit pyytävät viikonlopuksi mökkeilemään, mutta ne deadlinet... Ei pysty. Harrastuksiinkin pitäisi ehtiä, taas se salikortti on lojunut käyttämättömänä. Ainiin, entäs se ruokakaupassa käynti ja pyykinpesu... KIIRE!

Kuulostaako tutulta?

Jokainen meistä varmasti joskus pohtii, että olenko minä tarpeeksi hyvä, riittävä ja kykenevä. Ulkoapäin tulevat vaatimukset ovat usein kovia, mutta niin olemme me itsekin. Ankaria itse itsellemme. Vaadimme itseltämme paljon. Liian usein unohtuu, että kyllä se arki pyörii ilman jatkuvaa sata lasissa painamista.

Jotta jaksaisimme on välillä ottaa hetki aikaa itselle. Oman itsen ja omien hyvien ja huonojen puolien pohtiminen on välillä hyväksi, ihan jo oman hyvinvoinnin edistämiseksi. Välillä on myös hyvä pohtia niitä omia huonoja puolia. Vai voiko joku myöntää, että olisi ollut esimerkiksi työpaikkahaastattelussa täysin valmis kysymykseen: "Missä sinä olet huono?"

Joten otetaan askel taaksepäin - istu hetkeksi alas ja hengähdä. Keskitytään nyt siihen, missä sinä olet hyvä. Tai huono. Aloitetaan siitä vaikeammasta.

Missä sinä olet huono? Listaa viisi asiaa. Nämä ovat siis heikkouksiasi.

Missä juuri sinä olet hyvä? Listaa vähintään yhtä monta hyvää puolta Sinussa. Nämä ovat sinun vahvuuksiasi.

Minä olen mielestäni hyvä organisoimaan asioita. Ja huono: olen kärsimätön... Tässä oman listani alkua.

Välillä on hyvä irrottautua oravanpyörästä, istua alas ja hengähtää. Kun vaatimukset tuntuvat loputtomilta, ja joka suunnasta huudetan sinua, voit miettiä missä olet hyvä. Olet osaava työssäsi ja vapaa-ajallasi.

Milloin sinä olet viimeksi miettinyt vahvuuksiasi? Tunnistatko ne vai oliko listan tekeminen kenties haastavaa?

Omien vahvuuksien tunnistaminen on tärkeää, ja niiden tunnistamisen kautta voit hyödyntää niitä sekä omassa työssäsi että vapaa-ajallasi ja jokapäiväisessä arkisessa elämässä.

Matt Turner kirjoittaa artikkelissaan viisi ohjetta, joista voi ottaa oppia, jos kokee ettei ole tarpeeksi hyvä. Tärkein lienee kuitenkin aivan lopussa. "Anna anteeksi!" - itsellesi. Ihmisiähän me kaikki vain olemme.

Jos omien vahvuuksien tunnistaminen tuntui kovin haastavalta, on ehkä aika pohtia niitä pidemmän kaavan mukaan. Ehkäpä voit kysyä kommentteja esimerkiksi perheeltäsi, puolisoltasi tai työkavereilta/esimieheltä ja reflektoida niitä sen jälkeen omassa rauhassa, ja miettiä missä tilanteissa saamasi kommentit/vastaukset näkyvät vaikkapa työssäsi tai arjessasi.

Muista, että elämä on tässä ja nyt. Välillä voi viheltää pelin poikki. Koko ajan ei tarvitse suorittaa sata lasissa. Ota hetki, istu alas lempipaikkaasi, ota lasillinen lempijuomaasi ja nauti. Rentoudu. Kyllä ne työt ja velvoitteet odottavat, elämä ei. Muista, että sinä olet tarpeeksi hyvä, juuri tuollaisena!

Näihin tunnelmiin ja ajatuksiin haluan toivottaa joka ikiselle tätä lukevalle ihanaa ja rentouttavaa kesän alkua ja aurinkoisia (loma)päiviä omien vahvuuksien parissa!

Kesäkuisin terveisin,

Salla Purho
Ohjausosuuskunta Ote