Askel kohti unelmia

Uusi vuosi on juuri lähtenyt käyntiin ja media on täynnä puhetta uudesta alusta ja uusista lupauksista. Edessä on uusi kalenterivuosi, joka on täynnä mahdollisuuksia. Ennen ajatusten suuntaamista uuteen vuoteen on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan, mitä kaikkea menneenä vuonna tapahtui. Millainen sinun vuotesi 2017 oli? Saavutitko jonkin ennalta asettamasi tavoitteen? Tai saavutitko kenties jotain sellaista, mitä et edes osannut etukäteen suunnitella tavoittelevasi? Mikä oli suurin onnistumisesi? Entä suurin haasteesi? Miten selvisit siitä?

Omien kokemuksien ja tämänhetkisen elämäntilanteen hahmottaminen tarjoaa hyvän pohjan lähteä pohtimaan, mitä seuraavaksi. Uusi vuosi antaa tilaisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä, keskittyä tähän hetkeen ja tsempata kohti tulevaa. Mikä mahdollisuus, miksi ei siis oteta siitä kaikkea irti! Nyt on oiva hetki unelmoida, antaa ajatuksille lupa vaellella hetki vapaasti ja ryhtyä ottamaan askeleita kohti omia unelmia. Minne sinun ajatuksesi päätyvät, jos kysyt itseltäsi seuraavat kysymykset:

  • Missä olen tällä hetkellä?
  • Minne haluan suunnata ollakseni vielä onnellisempi?
  • Onko minulla jokin konkreettinen tavoite, jota kohti haluan lähteä etenemään juuri nyt?
  • Miksi tämä tavoite on minulle tärkeä?

Usein unelmat kirkastuvat, kun ajatuksia kokoaa konkreettisesti paperille. Tästä onkin hyvä lähteä liikkeelle. Yksi hyvä työväline unelmien jäsentämiseen on Unelmakartta, jonka jokainen voi tehdä itse esimerkiksi leikkaamalla lehdistä kuvia ja tekstejä asioista, jotka haluaisi osaksi omaa tulevaisuuttaan. Olennaista on olla miettimättä liikaa ja antaa unelmoinnille valta. Tähän kuvaan unelmista kannattaa palata tasaisin välialoin, sillä mitä enemmän unelmiaan ajattelee tietoisesti, sitä todennäköisemmin lähtee myös tekemään asioita niiden saavuttamiseksi. Tärkeää on myös uskoa omiin unelmiin. Jäsennä siis aivan aluksi unelmasi paperille ja laita paperi jonnekin näkyville muistuttamaan tavoitteistasi.

Miten sitten lähteä etenemään kohti omaa unelmaa? Meillä on usein monia unelmia ja aluksi onkin hyvä pohtia, mihin niistä voisimme tarttua ensimmäiseksi ja mikä sopii juuri tähän hetkeen. Liian monen asian yhtäaikainen tavoittelu voi olla liian kuormittavaa, joten kannattaa malttaa edetä sopivin askelin eteenpäin. Tämä tavoitteen tunnistaminen ja valitseminen on jo ensimmäinen askel, hienoa! Oli sinun unelmasi mikä tahansa, vaikkapa itselle sopivan ammatin löytäminen, opiskelupaikan saaminen tai koulutusta vastaavan työpaikan löytäminen, muotoile se niin selkeäksi ja ytimekkääksi fraasiksi itsellesi kuin mahdollista. Tämä helpottaa suunnittelua ja tavoitteen lähestymisen seuraamista.

Unelmiesi ei tarvitse olla yksiselitteisiä ja tarkoin määriteltyjä tai tavoitteidesi lukkoon lyötyjä. Riittää, että sinulla on olla käsitys suunnasta, suuremmasta päätavoittesta. Mitä suurempi ja epätarkempi tavoitteesi on, sitä useampaan alatavoitteeseen sinun kannattaa se jakaa. Nämä alatavoitteet ovat mahdollisimman konkreettisia vaiheita, joita lähdetään tavoittelemaan yksi kerrallaan, askel askeleelta. Näin saat myös jatkuvasi palkintoja etenemisestäsi ja sinun on helpompi hahmottaa matkasi vaiheet. Mahdollisuuksien mukaan alatavoitteet kannattaa myös aikatauluttaa, sillä mitä tarkempi suunnitelmasi on, sitä helpompi sinun on sitä toteuttaa. 

Etukäteen on hyvä varautua muutoksiin ja esteisiin sekä mahdollisuuksien mukaan pohtia, kuinka esteistä selvitään niiden sattuessa kohdalle. Tässä voit käyttää apuna aiempia kokemuksiasi haasteiden voittamisesta. Emme voi koskaan olla varmoja, minne elämä meitä vie, joten extempore-muutoksille kannattaa jättää oma paikkansa aikataulussa. Sinulla voi olla omien toiveidesi lisäksi myös ulkoa määrätty aikataulu, kuten yhteishaku, joka raamittaa tavoitteesi saavuttamista. Huomioi nämä kaikki tehdessäsi suunnitelmaasi ja muista, että aikataulun on tärkeää olla realistinen juuri sinulle. Liian tiukasta aikataulusta tulee vain turhaa stressiä. 

Kun tavoitteesi raameineen on sinulla selkeästi mielessä ja realistinen aikataulu tehty, ryhdytään seuraavaksi toimintaan - hakemaan tietoa, pohtimaan vaihtoehtoja, kartoittamaan reittejä sekä etenemään pienen askelin kohti tavoitettasi. Apuna voit käyttää erilaisia konkreettisia harjoituksia tarpeidesi mukaan. Motivoi itseäsi jatkuvasti matkan varrella sinulle sopivin keinoin. Yhtä motivoi ulkoinen kehu, toista ajatus tavoitteen lähestymisestä ja kolmatta itsensä palkitseminen konkreettisella ostoksella. Löydä sinun keinosi päästä eteenpäin ja salli itsellesi välillä tehdä jotain aivan muuta. 

Joskus oma unelma, kuten ammatin tai koulutuspaikan valitseminen, voi tuntua ahdistavan suurelta päätökseltä ja pahimmassa tapauksessa lamauttaa täysin toimintakyvyn. Tähän vaikuttavat paljon ulkoiset paineet, joita meille luodaan jatkuvasti. Muista kuitenkin, että sinulla on lupa mennä omalla tahdillasi, eikä sinun tarvitse tehdä päätöksiä yksin. Kenties voit kysyä vahvuuksistasi läheisiltäsi, hakea ideoita unelma-ammattiisi ammatinvalintatesteistä, haastatella sinua kiinnostavan ammatin edustajaa työn ominaisuuksista, käydä tutustumassa koulutusohjelmiin paikan päällä, kysellä työmahdollisuuksista kontakteiltasi tai jäsennellä ajatuksiasi kokonaisuudeksi ja seurata niiden etenemistäsi yhdessä ohjaajan kanssa. Joskus myös tavoitteen lausuminen tärkeälle ihmiselle ääneen on juuri se oikea potku päästä konkreettiseen toimintaan.

Tasaisin väliajoin on hyvä palata  kysymykseen: ”Miksi tämä tavoite on minulle tärkeä?” Kun kuvittelet itsesi siinä hetkessä, kun olet saavuttanut tavoitteesi, millaisia tunteita sinussa herää? Tunnetko itsesi onnellisemmaksi? Kun itse sain vuosia sitten tietää päässeeni opiskelemaan unelma-alaani ohjausta, olin pelkkää hymyä ja tunsin löytäneeni minun paikkani. Silloin ajattelin, että tämä on se tunne, jota haluan omalla työlläni auttaa muitakin saavuttamaan. Se motivoi minua silloisissa opinnoissani sekä nykyisin tekemään työtäni. Jos sinäkin pystyt kuvittelemaan itselläsi hymyn huulilla tavoitteen saavutettuasi, kannattaa sinun jatkaa samaan suuntaan. Tämän ajatteleminen antaa sinulle varmasti myös voimia jatkaa taivalta. Muistuta siis tasaisesti itseäsi syistä tavoitteesi taustalla, niin jaksat jatkaa esteidenkin yli.

Mikään päätös ole kiveen hakattua. Mieli voi ja saa muuttua matkan varrella, silloin vain päivitetään unelmaa uuteen suuntaan. Voit aina tehdä jatkosuunnitelmia, jos ensimmäinen valintasi ei tunnukaan enää myöhemmin oikealta, mutta jostakin on lähdettävä rohkeasti liikkeelle. Muutkin ovat pystyneet siihen, kyllä sinäkin pystyt! Tietynlainen epävarmuus kuuluu elämään ja siitä huolimatta on uskallettava tavoitella unelmia. Lähde siis rohkeasti toteuttamaan tämän hetken unelmaasi ja jos huomaat jossain vaiheessa matkaasi, ettet enää löydä syytä edetä aiemmin suunnittelemaasi suuntaan, on aika kysyä itseltäsi: "Haluanko tätä yhä?" Jos huomaat toiveidesi muuttuneen, on aika päivittää suunnitelmaa ja jatkaa sitten siitä eteenpäin. 

Askeleet kohti sinun unelmaasi voivatkin olla esimerkiksi seuraavanlaisia:

  1. Hahmota nykytilanteesi ja anna itsellesi lupa unelmoida tulevaa.
  2. Valitse yksi sinulle tärkeä ja onnellisuuttasi lisäävä unelma, muotoile se mahdollisimman selkeäksi ja realistiseksi tavoitteeksi ja jaa se tarvittaessa pienempiin alatavoitteisiin.
  3. Tee suunnitelma ja aikataulu tiedostaen resurssit, pohdi mahdollisia esteitä sekä sinua motivoivia välietappeja ja pyydä tarvittavat henkilöt mukaan prosessiisi. Muista jättää aikaa myös kaikelle muulle tärkeälle sekä yllätyksille.
  4. Lähde rohkeasti totettamaan suunnitelmaasi!
  5. Palaa välillä alkuperäiseen unelmaasi muistelemaan, miksi tämä tavoite on sinulle tärkeä ja päivitä suunnitelmaasi tarvittaessa.
  6. Nauti matkasta ja pidä unelmointia avoimin mielin yllä.

Uusi kalenterivuosi on juuri vaihtunut ja edessä on mahdollisuuksien meri. Kuulin eilen kaupungilla kävellessäni erään myyjän kysyvän työtoveriltaan: ”Kuinka sinun uusi vuotesi on lähtenyt käyntiin?” Työtoveri vastasi: ”Oikein hyvin, sillä koko vuosihan on vielä edessä.” Vuosi 2018 on tässä ja nyt ja kun vain uskallamme unelmoida sekä asettaa itsellemme realistisia tavoitteita, pystymme vaikka mihin. Unelmoidaan, uskotaan omiin kykyihimme ja uskalletaan ottaa askeleita omia unelmiamme kohti!

Mitä sinä haluat vastata vuoden päästä kysymykseen, millainen vuotesi 2018 oli? 

 

Uusien mahdollisuuksien, avoimuuden ja unelmien täyttämää uutta vuotta 2018!

Karoliina
karoliina.peltola@ohjausote.com