Ärsyttääkö?

Ärsyttääkö?

Tässä blogipostauksessa pohdin, että miksi ihmeessä ärsyttää ja kuka oikeasti ärsyttää? Ja Miksi? Ärsyttää jo nyt koko pohtiminen.

Kaikkia ärsyttää joskus. Toisia enemmän, toisia vähemmän. Minua tänään ja sinua kenties huomenna. Ärsytyksen kohde voi olla jokin asia, kollega, kumppani tai vaikka otsikon fontti - tai tämä teksti tai sinä itse.

On helppo osoittaa toista sormella ja sanoa, että ärsyttää kun jätät kengät keskelle lattiaa, et ole laittanut tiskejä koneeseen ja hammastahnaakin puristit tuubin väärästä kohtaa. Tämä on helppoa - mutta mietitään asiaa hieman pidemmälle. Miksi toinen ärsyttää? Kuinka usein näissä tilanteissa syy on jossakussa aivan muussa kuin siinä, jota juuri sormella ja sanoillasi osoitit. Katsahdetaan tässä vaiheessa peiliin, kyllä - siellä näkyy oma kuva. Se taidankin olla minä. Minua ärsyttää ja minä ärsytän.
 
Kelataan päivää ajatuksissa taaksepäin.. ainiin, nukuin pommiin, myöhästyin kokouksesta ja työpuhelinkin jäi kotiin. Niin ja iltapäivällä vielä kollega esitti hankalia kysymyksiä yhteisestä projektistamme. Tämä kaikki taisi saada minut hieman hermostuneeksi - ja ärsyyntyneeksi. Ärsytys kuitenkin purkaantui aivan väärään osoitteeseen.

Joskus on ihan ok olla ärsyyntynyt. Sekin on tunne, yksi niistä tuhansista. Tunteet on ok. On ok tuntea ja vieläpä näyttää, mitä tuntee. Tasapainoiseen elämään kuuluu koko tunteiden kirjo niin iloineen ja suruineen. Suomalaisessa kulttuurissa olemme ehkä liiankin arkoja näyttämään sitä, miltä meistä tuntuu. Maaret Kallio on yksi suomen tunnetuimmista psykoterapeuteista ja hän toteaa näin Eeva lehden haastattelussa: Tasapainoisen ihmisen tunnusmerkkejä on kyky olla epätasapainoinen. Tasapainoinen ihminen sietää taipumisen ja muuttumisen. Hän pystyy antautumaan ilolle, mutta hyväksyy myös surun.

En ymmärrä ajattelua, jonka mukaan mikään ei saisi tuntua miltään” hän jatkaa. Saa ja pitää tuntea ja tuntua. Saa myös ärsyttää.

Seuraavan kerran kun ärsyttää, niin katsotaan kuitenkin myös sinne peiliin, vai mitä? Ja kun tämä tunne on laantunut, on taas aika kääntää suupielet ylöspäin.

Jos koulutus- tai muut (työ)elämän suunnanoton kysymykset ärsyttävät, käänny meidän puoleemme. Me otteessa olemme sinua varten! Ohjauksen avulla voimme yhdessä etsiä uutta suuntaa tai polkua sinun tarpeittesi mukaan - kohti omaa tavoitettasi. 

Ärsyt...auringon täyttämiä kevätpäiviä sinulle! Tai viime päivien perusteella:
räntäsateen täyttämiä toukokuun päiviä toivottaa

Otteen Salla